Valtion kalastonhoitomaksu 2016

Suomessa on kalastuslakiin perustuva kalastusmaksujärjestelmä. Sen seurauksena 18 - 64- vuotiaan kalastajan on suoritettava kalastonhoitomaksu.  Kalastajan pitää pystyä tarvittaessa todistamaan ikänsä. Kalastuslupatarve on sidoksissa harjoitettavaan kalastusmuotoon sekä myös kalastajan ikään. Kalastonhoito´maksu korvaa vuoden alusta alkaen vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaisen viehekalastusmaksut. Kun maksat uuden kalastonhoitomaksun niin voit kalastaa yhdellä vavalla kaikilla vesialueilla, joilla entisillä läänikohtaisilla maksuilla sai kalastaa.

Uuden kalastonhoitomaksua voi maksaa 1.12.2015 alkaen osoitteessa www.eräluvat.fi tai puhelinpalvelussa 020 69 2424, joka vastaa arkisin kello 8-16.

 

Mitä lupia tarvitsen?

Oheisesta taulukosta voit tarkistaa, mitä lupia tarvitset kun kalastat tai ravustat Lapissa (1.1.2016 lähtien).

Kalastustapa alle 18 v. ja yli 65 v. 18 - 64 vuotta (1.1.2016 lähtien)
onkiminen ja pilkkiminen 1) maksuton yleiskalastusoikeus maksuton yleiskalastusoikeus
viehekalastus, heittokalastus tai uistelu yhdellä vavalla
1)
viehekalastus, heittokalastus tai uistelu yhdellä vavalla 1)
Ei valtion kalastonhoitomaksua. ks. 2)
ja poikkeukset
valtion kalastonhoitomaksu tai vesialueen omistajan lupa, ks 2) ja poikkeukset
muu kalastus ja ravustus ja vapakalastus useammalla vavalla kuin yhdellä Vesialueen omistajan lupa valtion kalastuksenhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa

 

1) Onkiminen, pilkkiminen ja valtion kalastonhoitomaksulla kalastaminen on kielletty joissakin lammissa ja järvissä maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä. Nämä kalastuskieltoalueet löydät maa- ja metsätalousministeriön karttapalvelusta.

 

2) Valtion kalastonhoitomaksulla ei saa kalastaa lohi- ja siikapitoisessa vesistöissä niiden koski- ja virtapaikoissa. Lapin ELY-keskus on määrittänyt kaikki Lapin vesistöt lohi- ja siikapitoiseksi, joten niille tarvitaan aina vesialueen omistajan tai yhtenäislupa-alueen lupa.

 3) Valtion kalastonhoitomaksulla kalastaminen yhdellä vavalla  ei ole voimassa Tenojoella eikä Tornion-  ja Muonionjoella. Tenojoen kalastusluvista löydät tietoa Lapin ELY- keskuksen verkkosivuilta. Tornion- Muonionjokien - Könkämäenon viehekalastuksen yhteislupa-alueen kalastusluvista löydät tietoa Tornion- Muonionjoen - Könkämäenon yhteislupa-alueen verkkosivuilta ja Metsähallituksen verkkosivuilta. Lisäksi Tornion- ja Muonionjoen osakaskunnat myyvät viehekalastuslupia omille vesialueilleen. Näistä luvista saat tietoa alueen osakaskunnista.

 Kalastuslaki WEB